Onderdelen van een fiets

Het zadel

Het zadel zit bevestigd op de zadelpen en is essentieel voor een comfortabel fietsrit. De meeste racefiets zadels zijn gemaakt van leer en hebben geen vering systeem wat sommige stads fietsen wel hebben. Er zit verschil in vorm tussen een dames en heren zadel. Zo is een dames zadel over het algemeen wat korter en breder en wordt een heren zadel iets meer naar voren gebogen om de druk te verminderen op de edele delen.

Zadelpijn

Wat zijn de eigenschappen van een goed zadel zonder zadelpijn te krijgen? Wat men in eerste instantie zou zeggen is dat het een zacht zadel moet zijn maar niets is minder waar. Met een zacht zadel zak je weg in het zadel zelf en sluit je poriën af en worden haartjes er uitgerukt. Dit veroorzaakt vervolgens weer irritaties en ontstekingen. Ook moet men tijdens het fietsen op de zitbotjes zitten om geen zadelpijn te krijgen.

Hoefijzerzadels

Sinds kort zijn er wat bijzondere zadels die een vorm hebben van een hoefijzer. Deze ISM zadels zijn speciaal ontwikkeld om zadelpijn te voorkomen. Ze zorgen namelijk voor een betere bloeddoorvoer waardoor zadelpijn wordt voorkomen.

Zadel van een racefiets

Fietstijden.nl op Facebook